www.belgium.be Logo of the federal government

Botnet Eradication Project

Wat is Botnet Eradication?

Botnet Eradication is een project van het Centrum voor Cyber Security België (CCB) om burgers en bedrijven te waarschuwen wanneer zij een infectie hebben op één van  hun computers. Het CCB ontvangt van zijn Cyber Security partners dagelijks meldingen over infecties in ons land. Deze informatie wordt doorgegeven aan internetproviders, zodat zij het IP-adres kunnen linken aan hun klanten om hen te waarschuwen. Het doel van Botnet Eradication is om het aantal botnets in België te verminderen en cyberaanvallen te voorkomen.

Wat moet ik doen als ik een waarschuwing heb ontvangen?

Als je een waarschuwing hebt ontvangen van jouw internet provider is er een infectie gevonden op jouw netwerk. Ga na op welk toestel en neem veiligheidsmaatregelen.

1. Welk toestel?

Een eerste stap die je kan nemen, is uitzoeken welk toestel juist geïnfecteerd is. Dit kan je doen door de beschrijving van de infectie grondig te lezen. Sommige infecties zijn gekoppeld aan specifieke besturingssystemen of toestellen.  Als je meerdere toestellen hebt met hetzelfde besturingssysteem, raden we aan om de beveiligingsmaatregelen (updaten, anti-virusscan, etc.) uit te voeren op al deze toestellen. Het is mogelijk dat een bezoeker die gebruik maakt van jouw netwerk en toegang heeft gehad tot jouw wifi, een infectie heeft. Indien mogelijk, breng je deze bezoeker op de hoogte.

2. Veiligheidsmaatregelen nemen

Als tweede stap volg je het best de veiligheidsmaatregelen zoals beschreven in de waarschuwing, bijvoorbeeld door een virusscan of een update uit te voeren.  Meer informatie over de verschillende soorten infecties.

Hoe werkt Botnet Eradication?

Botnet Eradication

Een botnet is een verzameling van computers die besmet zijn met kwaadaardige software (virus) en worden aangestuurd door een hacker. Eén computer in zo een botnet heet een bot. Hackers maken gebruik van botnets om cyberaanvallen uit te voeren.

Botnet Eradication verloopt in 5 stappen.

  1. Het CCB ontvangt informatie over besmette IP-adressen van zijn cybersecurity partners.
  2. Het CCB stuurt deze informatie door naar de internetprovider.
  3. De internetprovider identificeert de klanten op basis van het IP-adres en tijdstip.
  4. De internetprovider waarschuwt de klanten.
  5. Klanten nemen veiligheidsmaatregelen.   

Q&A

Waarvoor waarschuwt Botnet Eradication?

Botnet Eradication stuurt waarschuwingen voor infectiesInfecties zijn virussen die op een netwerk zijn aangetroffen. Jouw computer is dus al besmet met een virus. Je kan het best zo snel mogelijk een anti-virusscanner laten lopen of andere veiligheidsmaatregelen te nemen. Meer informatie over anti-virusscanners.

Hoe vind ik de infectie in mijn netwerk?

De internetprovider kent enkel jouw externe IP-adres. Daardoor is het niet mogelijk om te zeggen welk toestel juist besmet is. Het CCB raadt daarom aan om alle toestellen te scannen met een anti-virusscanner of andere veiligheidsmaatregelen te nemen.  Sommige infecties komen enkel voor op een bepaald besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows, Android, iOS, etc.), waarmee je enkele toestellen kan uitsluiten. Meer informatie over de verschillende soorten infecties. Indien je meerdere toestellen hebt die hetzelfde besturingssysteem hebben, raden we jou aan om de beveiligingsmaatregelen (updaten, anti-virusscan, etc.) uit te voeren op al deze toestellen.

Waar haalt het CCB deze informatie vandaan?

De informatie over de infecties wordt aangeleverd door verschillende cybersecurity partners, zowel commerciële als open-source informatie.

Welke informatie heeft het CCB over mij?

Het CCB kent enkel het IP-adres en het tijdstip van detectie. Het CCB kan onmogelijk achterhalen van wie het IP-adres is, daarom dat de hulp van de internetprovider wordt gevraagd. Internetproviders delen namelijk IP-adressen uit aan hun klanten om hen toegang te geven tot het internet. Zij kunnen aan de hand van het IP-adres en het tijdstip achterhalen wie de klant is. De internetprovider kan de klanten op vraag van het CCB identificeren en waarschuwen. Internetproviders zijn hiertoe niet bij wet verplicht. Tot slot ontvangt het CCB op geen enkele manier informatie van de internetprovider over de getroffen klant.

Waarom is Botnet Eradication belangrijk?

Internetgebruikers zijn zich niet altijd bewust van de aanwezigheid van botnets, omdat deze malware onopgemerkt blijft. Het Botnet Eradication project probeert de onwetendheid van de internetgebruiker aan te pakken door besmette internetgebruikers te waarschuwen. Het doel van Botnet Eradication is om het aantal botnets in België te verminderen en cyberaanvallen te voorkomen.