www.belgium.be Logo of the federal government

Gezien de huidige context is een "defence in depth"-strategie belangrijk en moeten organisaties zich adequaat voorbereiden. Dit omvat vele aspecten zoals geschikt beleid en procedures, training (bewustwording) van eindgebruikers, processen voor het beheer van kwetsbaarheden, goed configuratiebeheer, (lokale) firewalls, bescherming van webtoepassingen, SIEM-systemen (Security Information and Event Management), IDS-systemen (Intrusion Detection Systems), goede netwerksegmentatie, beheer van mobiele apparaten, ... Dit alles moet worden afgestemd op uw organisatie en rekening houden met de architecturale opzet, zoals cloudgebruik, "Bring your own device"-strategie, enzovoort.

De inzet en het beheer van antivirus, EDR (endpoint detect and respond) en zelfs XDR (extended end-point detection and response) maken deel uit van de oplossing die nodig is om dit doel te bereiken.

Dit document bevat adviezen voor algemene, pragmatische en generieke technische criteria en een aantal relevante referenties voor antivirus-, EDR- en XDR-beveiligingsoplossingen.